Ανθότυρο
Το ανθότυρο (ή ανθότυρος) είναι ελληνικό παραδοσιακό τυρί το οποίο παρασκευάζεται με προσθήκη αιγοπρόβειου γάλακτος η κρέμας γάλακτος σε τυρόγαλα πρόβειο η κατσικίσιο.
Διατίθεται στην αγορά φρέσκο η αποξηραμένο σε σφαιρικό σχήμα, με χρώμα λευκό έως υπόλευκο και συμπαγή υφή.
Παράγεται από το λεγόμενο τυρόγαλα, δηλαδή τον ορό γάλακτος που συλλέγεται κατά την διαδικασία παραγωγής άλλων τυριών που ονομάζεται τυροκόμηση. Έπειτα προστίθεται (περίπου 10-20%) πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Μοιάζει πολύ με την μυζήθρα, αφού ο τρόπος που παράγονται τα δυο αυτά τυριά δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου. Ουσιαστικά το ανθότυρο όπως και το μανούρι, θεωρούνται είδη μυζήθρας. Ως προς την εμφάνισή τους, είναι όμοια, αυτό όμως που διαχωρίζει το ανθότυρο από την μυζήθρα είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε λιπαρά (10% -20% σε σχέση με τη μυζήθρα που περιέχει 4% - 10%) πράγμα που το καθιστά πιο συμπαγές, καθώς επίσης και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι. Επειδή ακριβώς αποτελεί τυρί φτωχό σε νάτριο, δηλαδή αλάτι, διαθέτει και πολύ μικρή διάρκεια «ζωής». Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η κατανάλωσή του να γίνεται εντός λίγων ημερών.
Όσον αφορά την θρεπτική αξία του, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, βιταμίνης D και Α. Σε σχέση με άλλα τυριά περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι, γεγονός που το καθιστά ένα δημοφιλές τυρί για εκείνους που θέλουν να προσέξουν περισσότερο την διατροφή τους. Συνδυάζεται ευχάριστα με άλλα τρόφιμα, αφού η δροσερή υφή και η ήπια γεύση του δένει ευχάριστα , δημιουργώντας αφενός ένα χορταστικό γεύμα, αφετέρου δε εμπλουτίζοντας γευστικά ένα πιάτο.
Ανθότυρος νωπός κατσικίσιος Κρήτης (μυζήθρα) Βογιατζιδάκης
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό είδος τυριού που παρασκευάζεται από τυρόγαλο με την προσθήκη 100% κρητ..